10
Nov
Objabljeno u : Bermet vesti

Jedan od simbola našeg lepog gradića sigurno je - kuglof. Ovaj kolač ili slatki hleb, kako ga neki zovu, nekada je bio stvar prestiža, privilegija bogatih, a danas možemo da uživamo u njemu kada god poželimo On je “kolač sa rupom”, atraktivnog izgleda i još boljeg ukusa. Pravi se u domaćinstvima, ali i u poslastičarnicama.

Njim se diče Francuzi, pa je nadaleko poznat alzaski kuglof iz Strazbura. Vole ga i Austrijanci, Nemci, Italijani, Poljaci, Česi i Slovaci. I svako ga svojata i pravi na svoj tradicionalan način.

Istorijat kuglofa

Ne zna se tačno kada je nastao, ali jeste najstariji modelirani kolač. Sama reč “kuglof” je francuskog porekla, mada Nemci smatraju da je izvor reči njihova reč “gugel”. Francuski region Alzas čuva uspomenu na kolač od brašna, mleka, kvasca i suvog grožđa. Postoji legenda da je Marija Antoaneta, ćerka Marije Terezije, u miraz ponela modle za kuglof, kada se udala za Luja XVI.

U okolini Beča pronađena je keramička modla iz doba Rimljana, dok se jedan od najstarijih prikaza može videti na slici sa mađarskim kraljem Korvinom. Postoji priča i da se “carski kulgof” pripremao za austrijskog cara Franju Josipa i to u pekari.

Da bi kuglof bio kuglof, neophodan je kalup ili modla, koji će mu dati prepoznatljivi oblik. Nekada je bio od pečene gline, a danas može da bude metalni ili od bakra, a postoje i silikonske verzije. Prvo ga treba dobro nauljiti ili namazati mašću, a potom sipati testo, ali ne do vrha. U suprotnom može da izgubi oblik. Kada je kolač pečen, ostavi se nekoliko minuta u kalupu i potom vadi.

U osnovnu smesu za kuglof danas se dodaje mnogo toga - suvo voće, orašasto voće, narandže, čokolada, alkohol, kao što su rum, liker, bermet, kajsijevača. Ipak, ne treba preterivati, da se ovaj suvi kolač ne bi pretvorio u nešto što nije. On je odličan desert, a može da se jede u svako doba. Kombinujte ga sa kafom, čajem ili mlekom. Hedonisti će u tamnom kuglofu uživati uz čašu crnog vina, dok će se svetli kuglofi najbolje uklopiti sa belim vinima. Naravno, bermet je uvek odličan izbor uz ovaj slatkiš!

Recept za Bermet kuglof Potrebne namirnice: 300 g šećera, 250 g margarina, četiri jajeta, 100 g suvog grožđa ili suvih smokava, 100 g čokolade iseckane na kockice, 2 dcl crnog bermeta, 300 g brašna, prašak za pecivo, kašičica skroba i kačičica cimeta. Priprema kuglofa: Prvo dobro ulupajte šećer i margarin, pa jedno po jedno, dodajte jaja. Zatim dodajte ostalo, izmešajte, uspite u modlu, koju ste nauljili i posuli prezlama. Pecite sat vremena na 180 stepeni. Gotov kuglof (testo se ne lepi kada ga nečim probodete) pospite šećerom u prahu. I uživajte! Festival kuglofa Sremski Kalovci su poznati i po manifestaciji “Festival kuglofa”, koja se održava svake godine na Trgu Branka Radičevića. Štandovi u centru privlače ljubitelje ovog slatkiša, koji mogu da ga kupe na krišku, u manjim ili većim varijantama, kao i da se kod domaćica raspitaju u čemu je tajna dobrog kuglofa. Osim uživanja u ovoj poslastici, posetioci mogu da prisustvuju i različitim programima, od izložbi do koncerata.