Porudžbine i rezervacije: 066 / 000 200    

Naše vesti

Sep15

Ispratili smo još jedan bal grožđa

Kategorija: Bermet vesti

Vino je poezija u boci, rekao je Robert Luis Stivenson. To svi mnogo dobro znamo a Sremski Karlovci znaju najbolje. Kako i ne bi, kada su sinonim za vinograd, berbu grožđa i vino u našoj ravnici.

 
U tu čast svake godine se održava Grožđebal, još od davne 1930. godine, a ove godine se održao od 8. do 10. septembra. Obavestili smo vas o ovogodišnjem programu, a sada je vreme da podelimo sa vama kako smo se proveli na još jednom Grožđebalu, najlepšem Karlovačkom balu, balu koji je uvertira za berbu onog voća koje u nama budi poeziju.
 
Kako je počeo ovogodišnji Grožđebal?
Svečano otvaranje petkom, kako drugačije. Kao da su svi jedva čekali ovaj dan. Ne samo dan, nego da dođe kraj radnog vremena, kraj poslednjeg nastavnog časa ili fakultetskog predavanja i da se upute u pravcu Sremskih Karlovaca. Uz zvuke folklorne muzike nije bilo mrsko čekati u redu za degustaciju vina ili kupovinu suvenira. Da li ste nekada doživeli taj osećaj? Vi koji ste bili na Grožđebalu, sigurno vam taj osećaj nije stran. 
 
U osam časova svi su već bili ispred glavne bine, sa omiljenim vinom u rukama, bilo belo ili crveno. Sve ih je spojila ljubav prema dobroj muzici, a naročito prema stihovima „...da li znaš da moja ljubav nema granice...“ i „Nebo jedino zna, samo tebe sam ljubio...“. Svi su kao jedno pevali uz ove stihove Dejana Cukića i spremno dočekali naredne izvođače – Bend Talasna Dužina i Vlatka Stefanovića. 
 
Drugi dan Dana vina
Grožđebal je ujedno zabava i za decu a dokaz tome je i bogat dečiji program koji se održao u subotu i nedelju. Od ranog jutra Sremski Karlovci su odisali dečijim žamorom i najiskrenijim osmehom na svetu. Moramo priznati, deca su najverniji posetioci bala, jer da su oni vodili glavnu reč umesto svojih roditelja, dočekali bi Kikija Lesendrića i Pilote i uživali uz onu čuvenu, da je svet lep kada sanjamo. 
 
Srednjoškolci i studenti, verni posetioci bala u čast grožđa, ostali su do samog kraja subotnje večeri u Karlovcima jer su uživali u muzici AS radija. I dugo nakon završetka poslednje numere, mogli su se videti kako šetaju najlepšim ulicama u Vojvodini, kako prolaze pored Karlovačke gimnazije a neki od njih su se prisećali i školskih dana. Takve emocije bude kasni sati u Sremskim Karlovcima. Ili rani jutarnji sati, kako ko više voli.
 
Kako smo zatvorili bal grožđa?
Kako drugačije nego uz omiljeno vino. Svako je popio po čašicu-dve, jer ipak nas je sutradan čekao još jedan ponedeljak. Ono što je najvažnije, nigde u okolini nije se začulo „Nedelja, prokleta nedelja“ kako to obično biva sedmog dana u nedelji. Dočekali su se i tamburaši, za sam kraj bala. Sa osmesima na licu oko ponoći ljubitelji vina su se uputili svojim kućama, a sigurni smo da su otišli sa mišljenjem „Jedva čekam sledeći bal, bal u čast berbe grožđa“. 
 
Kako i ne bi, kada smo uz vino tvorci prave poezije.
 
Dogodine, živeli!
 
Foto: https://www.facebook.com/Grozdjebal2017/